İmplant Tedavileri
İmplantlar diş eksikliği yaşayan kişiler için protetik bir diş hekimliği çözümüdür. İmplantlar diş kökünü taklit eden titanyumdan yapılmış yapay diş kökleridir. İmplant, çene kemiğine cerrahi olarak yerleştirilir ve iyileşme süreci boyunca kemikle bütünleşir.
İmplantlar tek diş eksikliği olan bireylerden bütün dişlerini çeşitli nedenlerle kaybetmiş bireylere kadar çeşitli durumlarda kullanılabilir. İmplantlar, sabit bir porselen kaplamaya veya köprüye destek olarak ya da farklı protez sistemleri (hibrit protezler) ile birlikte kullanılabilir.
Dental implantların birçok avantajı vardır. İmplantlar, çene kemiği üzerinde baskı uyguladığından kemik dokusunun kaybını önler ve çene yapısının korunmasına yardımcı olur. Ayrıca, implant destekli dişler doğal dişlere benzer şekilde görünür ve hissedilir. Bunun sonucunda hem çiğneme fonksiyonunu geri kazandırır ve konuşma problemlerini giderir hem de estetik bir görüntü sağlar.
Dental implant tedavisi genellikle birkaç adımdan oluşur. İlk adım, ağız sağlığı durumunun değerlendirilmesi ve tedavi planının oluşturulmasıdır. Bu aşamada, diş hekimi çene kemiğinin durumunu değerlendirecek ve implantların uygun bir şekilde yerleştirilebileceği alanları belirleyecektir.
İkinci adım, implantın cerrahi olarak çene kemiğine yerleştirilmesidir. Bu işlem genellikle lokal anestezi altında gerçekleştirilir. İmplant, cerrahi olarak çene kemiğine vidalanır. İşlemden sonra iyileşme süreci başlar ve implantın çene kemiğiyle sağlam bir şekilde bütünleşmesi beklenir. Bu süre bireyin genel sağlık durumuna, kemiğin kalitesine ve bireyin ağız hijyenine bağlı olarak birkaç ay sürebilir.
İyileşme sürecinin tamamlanmasının ardından üçüncü adım başlar. Bu aşamada implantın üzerine diş etini şekillendirmesi için diş etine uygun parçalar takılır. Bir süre diş etlerinin şekillenmesi beklendikten sonra ağız içinden ölçüler alınarak implant üzerine takılacak dişlerin üretilmesi için ölçüler laboratuvara iletilir.
Son adım porselen dişler ya da protezlerin implant üzerine yerleştirilmesidir. Protez dişlerin implant üzerine yerleştirilmesiyle hasta yeniden doğal bir ısırma gücüne, çiğneme fonksiyonuna ve estetik bir gülümsemeye kavuşur.
Dental implantlar, uzun ömürlü ve başarılı bir tedavi seçeneği olabilir. Ancak, başarı oranını artırmak için düzenli diş hekimi kontrollerine ve iyi bir ağız hijyenine dikkat etmek önemlidir.